Meteen naar de inhoud

Geen angst voor referendum

    AMSTERDAM Nadat zij eerder – onterecht – een referendum over windturbines blokkeerden, willen de provinciale coalitiepartijen nu ook behandeling in tweede instantie frustreren. Dat vreest de oppositie.

    Met voldoende handtekeningen op zak, diende Joost de Groot van de Amsterdamse actiegroep Windalarm eerder dit jaar een referendumverzoek in. Hij wil een volksraadpleging over afschaffing van de afstandsnorm van 600 meter tussen windturbines en woningen. Coalitiepartijen GL, VVD, D66 en PvdA blokkeerden het referendum. Afgelopen maand kregen die partijen een harde tik op de vingers van de provinciale bezwarencommissie. Hun argumentatie werd als ’onwaar’ bestempeld. De Provinciale Staten moeten in december opnieuw over het referendumverzoek beslissen.

    „Ik weet honderd procent zeker dat ze het blokkeren”, zegt Daniël van den Berg (JA21) die het overleg gevolgd heeft. „Het gevolg is dat insprekers niet langs kunnen komen. Ze willen dit verhaal zo snel mogelijk afronden.” Van den Berg denkt dat de coalitiepartijen niet zitten te wachten op alle insprekers. Bij een eerder debat over windturbines waren dat er zo’n 150. „Daar waren ze heel verbolgen over.” JA21 wil wel dat het referendum er uiteindelijk komt en ’dan de democratie zijn werk laten doen’.

    Bron: Telegraaf dinsdag 8 november 2022