Meteen naar de inhoud

Politiek Café JA21 daverend succes

  Lees hier het persverslag

  Het was een beetje uitproberen dat  politiek café afgelopen donderdag 1 december in het Sancti Adalberti proeflokaal in Egmond aan de Hoef. Geen nationale kopstukken, geen lokale helden. Wel provinciale “grijze muizen”. En wie kent die nou?  Weten mensen eigenlijk dat er provinciale politiek bedreven wordt?

  Om het nog ingewikkelder te maken geen uitnodiging aan leden, maar een advertentietje in de Flessenposten en de 2 Rodi nieuwsbladen.
  Het liep storm. Al na 2 dagen moest de inschrijving stopgezet omdat het proeflokaal te vol zou raken. Deelnemers: 40 mensen uit de regio, waaronder 12 uit de Egmonden. De anderen uit Bergen, Limmen en Castricum. Maar ook zes mensen uit IJmond die graag eens over Tata van gedachten wilden wisselen.

  Stipt 19:00 opende fractievoorzitter Gerard Köhler uit Bergen de bijeenkomst. Niks politiek maar een verhaal over Egmond als historisch bestuurscentrum, de Lamoraal en de geschiedenis van het bier brouwen in Egmond. De reusachtige brouwketel die de Geuzen in 1573 uit de Abdij sloopten om daarna om te smelten tot kanonnen was doorslaggevend in de Alkmaarse Victorie van 1573 leerden de bezoekers.

  Na deze inleiding was het de beurt aan het veertigtal deelnemers, die met behulp van een geavanceerd peilingsprogrammaatje een selectie uit de ingebrachte onderwerpen konden maken: “we gaan het hier niet hebben over waar we het allemaal over eens zijn, maar waar we het over oneens zijn” volgens Köhler.

  Dit leidde tot 3 onderwerpen: Tata, MKB en Stikstof . Hierover liepen de meningen het meeste uiteen. Subsidie aan het MKB “No way” volgens een kleine meerderheid. Een “shake out is welkom” Maar toen de bakker op hoek met de onmogelijkheid te concurreren met het grootwinkelbedrijf aan de orde kwam werden meningen bijgesteld. Köhler sloot af met dat een shake out onder de brouwerijen welkom zou zijn. “Er zijn er nu 960 en er komen er elk jaar 20 bij die hoofdzakelijk gootsteentjes produceren”. Sloot hij de discussie af.

  Aandachtige luisteraars

  Over Tata liepen de meningen nog veel verder uiteen. Het leek op een patstelling uit te draaien tussen de gezondheid en werkgelegenheid voorstanders. Daarop was geanticipeerd door de organisatie en werd het “kanon uit Beverwijk” Kelly Uiterwijk ingezet voor een afsluitend betoog dat met daverend applaus werd afgesloten. Zo doe je dat dus, dat is ook wat JA21 van de andere politieke partijen onderscheidt “kennis van zaken” volgens Köhler.

  Dit bleek duidelijk over het afsluitende thema, de stikstofkwestie zoals Köhler dat noemde. In zijn afsluitend betoog maakten we een rondgang door Europa en stelde hij vast dat wat we ons zelf op de hals hebben gehaald ook zelf moeten oplossen. De 168 Natura2000 gebieden opheffen of een andere status geven gaat gewoon niet lukken de komende jaren. Maar concentreren op behoud en stabilisatie van een paar gebieden waarin Nederland echt uniek is, zoals de Wadden, de Biesbosch en vooruit delen van de kuststrook “zijn de Noord Hollanders ook blij” is een prima zaak. Maar natuurlijk niet door een nieuwe “Waddengrabbelton” op te tuigen.  De zaal werd overtuigd of was toe aan een Sancti Adalberti, zodat Köhler niet eens zijn troef het werkelijke probleem is de invasieve exoot uit de mouw hoefde te trekken.

  De Sancti’s smaakten goed. Het café bereikte de kleine uurtjes met kastelein Köhler achter de toog.

  Volgende politiek Café in januari samen met D66 en mogelijk een ander partij. De formule is geslaagd.